Haber

Başkan Savaş: Hükümet Hatay’a fıtrat gibi pay ayırıyor

HATAY (İGFA) –Hatay halkının hem genel ekonomik sıkıntılar hem de yaşanan şok nedeniyle çok zor günler geçirdiğini vurgulayan Savaş, “Can kaybından dolayı çok üzgünüz. İnsanlık artık hayatını devam ettirebilmek istiyor, yaşamak istiyor. yapıp yapamayacaklarını biliyorlar.7 defa yıkılan şehrimiz 8 defa kuruldu.9. Kez daha sağlıklı bir şekilde nasıl yeniden inşa ederiz diye çalışıyoruz. tarihi doku, ulaşım ve yeşil alanlar.”

“YARDIM VE DESTEK AZALTILDI”

Depremin ardından yardım ve desteğin giderek azaldığını da söyleyen Önder Savaş, şunları söyledi: İlk zamanlarda özellikle basın ve medya şehrimize büyük ilgi gösterdi. Gösterilen ilgi pekiştirmeye dönüşmeden dünya daha güncel konuları konuşmaya başladı. Bu nedenle Hatay’ı gündemde tutmak ve yaşanan sorunları çözmek için çalışıyoruz. Sadece Hatay için değil, depremden etkilenen diğer iller için de ayağa kalkmaları için çalışıyoruz.”

“DEVLET GELDİĞİNDEN BU YANA GERİLİMLE İŞ YAPMAKTA VE İNSANLARI KUTUPLANDIRMAKTADIR”

Önder Savaş, yaklaşan yerel seçimler öncesinde iktidar temsilcilerinin ölçülü bir atmosfer sergilemesi gerekirken olumlu bir tavır sergilemediklerini belirterek, “Bu zor günlerde insanımız çok şey yaşıyor. Ekonomik sıkıntılar arttı. Hükümet hala bizi devirmek istiyor. Her şeye hazırız. Toplum olarak çok acılar çektik. İktidara geldiği günden beri gerilimle ve insanları kutuplaştıranlarla uğraşıyor. İnsanımız bu durumdan çok sıkıldı. Birlikte çalışmak zorundayız. Hükümet, yerel yönetimler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları farklı bir tını çalarsa Hatay hızla kalkınamaz ve eski haline kavuşamaz.

Ekonomik tablonun kötüye gittiğini ve insanların büyük sıkıntı içinde olduğunu belirten Savaş, şunları kaydetti: Ekonomik durum çok kötü. Taban fiyatla geçinmeye çalışan insanlarımız var. Emekliler kan ağlıyor. Gittiğim mahallelerde çok fazla psikolojik çöküntü var. İnsanlarımızı kaybettiğimizin farkında değiller. Siyasette seçimi kazanmış olabilirler ama insanları kaybetmek, onların sorunlarına göz yummak gelişimimizi yavaşlatıyor. Bu durum sadece insanımızın değil çocuklarımızın da gelecek kaygısını artırıyor. Durum böyle olunca maalesef çocuklarımız yurt dışına göç ediyor.”

Deprem sonrası yaşanan altyapı sorunlarına ilişkin de açıklama yapan Önder Savaş, “Birçok su kuyumuz kurudu. Ve birçok yerde borularda kopmalar oldu. 170 civarında yeni su kuyusu açtık. Birçok yerde de yeni isale hatları döşedik. 183 civarında konteyner kentin temiz ve kirli suyu HATSU ile birbirine bağlanıyor. HATSU’nun işleri 12 kat arttı. Belediye binalarımız kullanılamaz hale geldi ve birçok personelimizi kaybettik. Buna rağmen depremin olduğu ilk günden itibaren halkımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

“BAKANLIKLAR BİZİM ÇÖZÜM ORTAĞIMIZ OLUP BİZİ HER KONUDA DESTEKLEMELİ”

Yıkımın en çok olduğu Hatay’da kentin her sorunu için ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Savaş, “Hatay’da sadece Hatay Büyükşehir Belediyesi yok. Türkiye’nin acil müdahale planında 8 bakanlık bu işin içinde yer almalı. Bizim yapamadığımız işleri yapmakla yükümlü bakanlıklar. Bakanlıklar ve çözüm ortaklarımız her konuda bize destek vermeli. Hepimizin birlikte çalışması gerekiyor” diyen Erdoğan, ortak hareket edilmediği takdirde şehrin eski günlerine kavuşması için karamsarlık yaşanacağını sözlerine ekledi.

Hatay’ın depremin yaşandığı diğer illere göre çok daha fazla tahribata uğradığını söyleyen Önder Savaş, “Depremden 7 ilçemiz etkilendi. Deprem 6 ay önce oldu ama Hatay çok aşamalardan geçti. Şehrimiz için planlar ve projeler yapıyoruz. Bakanlıkların ve bizim Hatay için yapmak istediğimiz bir şey var. Ama bir belediye başkanı olarak Hatay’ın daha sağlıklı ve güçlü inşa edilmesini istiyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Özhaseki ile uyum içinde çalışmaya çalışıyoruz. Hatay’ın sorunlarını ortak akılla çözmeye çalışıyoruz” dedi.

“PARAYI KİME VERİYORSUNUZ”

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın telaffuzuna yanıt veren Önder Savaş, “Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yapamadığı işi biz yaptık. Yıllarca yolları bitiremeyen, Belen iki boru alıp Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yapamadığını biz yapıyoruz diyene kadar otoyolu ovaya çıkaramayan zihniyetin Hataylıları çok üzüyor. Paranı kime veriyorsun? Hatay halkının verdiği vergilerin hakkını vermek ve halka hizmet etmek sizin görevinizdir. Hatay’ı daha hızlı nasıl ayağa kaldırabileceği ile uğraşmak zorundadır. Hatay hizmet katsayısını artıracak aksiyonlar alırsa bizim için daha keyifli olur. İş dünyasının ayağa kalkması için milletvekilinin, tüccarın ve iş dünyasının Hatay’ın özel afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz demesini bekliyoruz. Hatay’a yapamadıkları hizmetleri neden yapamadıklarını anlatsınlar. ” söz konusu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin CHP’li belediyelere yönelik söylemlerini hatırlatan Savaş, “Bütün belediyeler savcılıktan aldıkları bilgiler doğrultusunda personel alımı yapıyor. Terörle bağlantısı olanlar varsa bizimle paylaşsınlar. biz de onlarla iş yapmak istemiyoruz.Türkiye Cumhuriyeti kadim bir devlettir.Hiçbir belediye başkanı istihbarat birimindeki raporları ve bilgileri yok saymaz ve ona göre çalışır.Yanlış kişiler varsa arkadaşlarımız ilişkiyi keser.Görev 21 yıllık iktidarın amacı ülkeyi geleceğe güvenle taşımaktır.Bahçeli Bey’den eğitimde, ekonomide, hukukta yaşanan sıkıntıları dinlemek isterim.Emeklinin, emeklinin durumunu anlatmasını isterim. Enflasyonun son durumunu, halkın ne yediğini ve tarımın girdi çıktısını nasıl geçindireceğini bilhassa çiftçinin durumunun ne olacağını Devletten mazot fiyatlarının bu kadar yükselmesini istemesini beklerdim. çok” dedi.

“ÇALIŞMALARIMIZI BAŞKAN İLE PAYLAŞACAĞIZ. ÖZHASEKİ”

Plan ve program çerçevesinde Hatay’ın yapılanmasını Özhaseki ile paylaşacaklarını belirten Savaş, “112 akademisyenle bu konuda uzun süredir çalışıyoruz. İleride uzmanlarla bir araya gelerek bir çalıştay yapacağız. Çevre, ulaşım ve birçok sorunun çözümü için çalışmalarımızı Bakanımızla paylaşacağız. Şehrimizin güçlü ve sağlam olması gerekiyor” dedi. Savaş, Hatay’ın yeniden ayağa kalkması için şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile uyum içinde çalıştıklarının altını çizdi.

Hatay’ın belirli bölgelerindeki kamulaştırmalara değinen Savaş, kamulaştırma kararının gönüllülük esasına göre verilmesi, zeytinliklere dokunulmaması ve Hatay’ın nadide bereketli topraklarının korunması gerektiğinin altını çizdi.

“Yıkım işi çok düzensiz ve vahşice yapılıyor”

Yıl sonuna kadar enkazın kaldırılmasının mümkün olduğunu belirten Savaş, “Bu yıkım işleri çok düzensiz ve çok terbiyesizce yapılıyor. Kentin alt ve üst yapısına büyük zararlar verir. Elektrik, internet ve su kesintilerine neden olur. Aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına neden olan asbest riski de taşımaktadır. Enkaz kaldırma çalışmalarının halkın sağlığına uygun olarak yapılmasını istiyoruz” dedi.

Hatay’da yabancılara arsa satma sorununa da değinen Savaş, “Geçtiğimiz yıllarda bazı illerde Türk vatandaşı olan yabancılara arsa almak yasaklanmıyordu. Hatay’ın içinde bulunduğu durumdan sosyolojik olarak korkmuyorum ama önlem alması gerektiğini her zaman söylüyorum. Yabancılara kimlik verilmesinde ve mülk satışında çok hassas davranılmalıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu