Çin’in üst düzey diplomatı Wang: “ABD’nin balon sorununu ele alma şekli histerik ve saçma”
Çin’de iktidardaki Çin Komünist Partisi’nin dış politika şefi Wang Yi, 59. Münih Güvenlik Konferansı’ndaki konuşmasında ABD’nin balon sorununu ele alma biçimini “histerik ve saçma bir hareket” olarak nitelendirdi. Wang, Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili olarak, “Çin ne oturup izleyecek ne de ateşi körükleyecek. Çin barış ve diyalog çağrılarına devam edecek.”
Almanya’da düzenlenen 59. Münih Güvenlik Konferansı ikinci gününde devam ediyor. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komitesi Ofisi Direktörü Wang Yi, konferansta yaptığı konuşmada, ABD’nin “izleme balonu” olarak nitelendirdiği Çin balonunu düşürmesine tepki gösterdi. .
Wang Yi, “Bir balonu düşürmek için bir savaş uçağı göndermek, bu tür eylemler histerik ve saçma” dedi. Wang Yi, ABD’nin hatalarını düzeltmesini, Çin-ABD ilişkilerini zedeleyen olayla yüzleşmesini ve sorunu çözmesini içtenlikle istediklerini hatırlattı. Wang, “Dünyada çok sayıda balon var, ABD hepsini vuracak mı?” ABD’nin pragmatik ve olumlu bir Çin politikası izlemesi ve ikili çıkarları sağlıklı bir kalkınma yönüne döndürmek için çalışması yönündeki umudunu dile getirdi.
“Ukrayna krizinde ne oturup seyrederiz ne de yangına körükle gideriz”
Wang Yi, Ukrayna krizine ilişkin değerlendirmesinde, “Herkese, özellikle Avrupalı dostlarımıza, bu savaşı durdurmak için ne gibi çabalar gösterebileceğimizi sakince düşünmelerini tavsiye ediyorum.” Wang Yi, ülkesinin Ukrayna krizi konusundaki duruşuna da değinerek, “Çin ne oturup seyredecek ne de ateşi körükleyecek. Çin, barış ve diyalog çağrılarına devam edecek.” Wang Yi, Çin’in Ukrayna kriziyle ilgili bir belge yayınlayacağını belirterek, konuyla ilgili tutumunu açıkladı ve tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini vurguladı. Wang Yi ayrıca, “Bazı ülkeler müzakerelerin başarılı olmasını veya savaşın bir an önce bitmesini istemiyor gibi görünüyor” dedi.
“Tek Çin politikasını kararlılıkla korumalıyız”
Çin ile Tayvan arasındaki krizi değerlendiren Wang Yi, “Tayvan Boğazı’nda barışı korumak istiyorsak, Tayvan’ın bağımsızlığına kararlılıkla karşı çıkmalı ve tek Çin politikasını kararlılıkla korumalıyız.”
Öte yandan Çin, Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görmekle birlikte, “barışçıl birleşme” adı altında Tayvan’ın kontrolünü ele geçirmek istiyor ve bu konuda güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Pekin yönetimi, diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasını da “egemenliğin ihlali” olarak yorumluyor. – MÜNİH